Congrés de ciències - Escola Fuster

El congrés de ciències és un projecte organitzat pel Centre de Recursos Pedagògics de Santa Coloma, on l’alumnat d’educació infantil i primària pot participar a través dels seus treballs d’investigació.

El tema de la ponència ha d’estar relacionat amb el coneixement del medi natural o social, i la seva elaboració és un projecte d’ investigació per part de l’alumnat.

Una vegada celebrat el congrés amb la col·laboració de l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, es publica una revista en paper que recull les ponències presentades.

Curs 2018-2019

PER QUÈ NECESSITEM QUE LA SANG ARRIBI A TOT EL COS?

PUNT DE PARTIDA
La classe de primer de primària som la classe de la Frida Kahlo i durant aquest curs hem estat treballant sobre la vida de l’autora i la seva obra. Un dia, vam analitzar un quadre que s’anomena «Las dos Fridas» i vam començar a parlar sobre el cor, la sang i les venes. A partir d’aquí vam parlar molt sobre la sang i ens vam plantejar si la sang arribava a tot el cos.

DESENVOLUPAMENT DE LA NOSTRA INVESTIGACIÓ
Primerament vam parlar sobre les nostres experiències i vam pensar de quins llocs ens havia sortit sang alguna vegada. Aleshores, cadascú va dibuixar com pensava que la sang arribava a aquests llocs. Després, vam penjar els dibuixos i vam parlar de les semblances i diferències que veiem en totes les nostres representacions, tot arribant a la conclusió de que la sang viatja per tot el cos.

Gràcies a un llibre d’anatomia que va portar un company, vam descobrir que el cor és tan gran com un puny i quan batega impulsa la sang per tot el cos. Vam portar un fonendoscopi a la classe i vam escoltar els nostres batecs.

També vam comprovar que quan fem activitat física el nostre cor batega més ràpid i quan tornem a la calma torna al seu ritme normal. A partir d’aquí ens vam preguntar per què necessitem que la sang arribi a tot el cos. Vam pensar què necessitem per viure i per créixer; i vam arribar a la conclusió que el nostre cos necessita aliment, aigua i aire.

Sabíem que per créixer necessitàvem que l’aliment arribés a totes les parts del cos i que la sang era el millor transport per poder fer-ho. Aleshores ens vam preguntar com s’ho feia l’aliment per arribar a la sang.
En primer lloc, ens vam plantejar si la poma arriba sencera al nostre peu, tots estàvem d’acord en que la poma s’esmicolava en parts més petites. Aleshores vam pensar de què estaven fets els aliments, sabíem que alguns tenien sucres o vitamines, així que vam arribar a la conclusió que estaven fets de diferents substàncies. D’aquestes, les que necessitem per créixer són els nutrients.

En grups vam representar amb un dibuix com pensàvem que arribaven els nutrients a la sang
Un cop vam tenir totes les nostres hipòtesis, vam observar en Pepe, un nino desmuntable, per veure com era el cos per dins, i vam comprovar que als nostres dibuixos faltaven moltes coses.
A la vegada que anàvem coneixent el camí que feien els nutrients vam descobrir que a l’intestí prim els nutrients passaven a la sang. Vam decidir elaborar una maqueta per representar el camí dels nutrients a la sang.

Per finalitzar, vam tornar a representar en grups a través d’un dibuix com arribaven els nutrients fins al peu i vam poder comparar la nostra hipòtesi inicial amb la nostra idea final.

QUÈ HEM APRÉS?
Hem aprés com arriben els nutrients a la sang i com aquesta, gràcies a l’impuls del cor, els transporta per tot el cos.

Gràcies a aquests aprenentatges, ara sabem que necessitem que la sang arribi a tot el cos perquè és la que transporta els nutrients, els quals ens són necessaris per poder créixer.

Curs 2017-2018

La nostra escola participa cada any amb dues ponències, una d’educació Infantil i l’altra d’educació primària.

Aquest any ha estat:

La caseta de sucre de P-5

La clau per estar sans! de 1r de Primària

X